Ster topic:

Kijk je naar goedkopere alternatieven voor je hond nu alle de prijzen zo uit de bocht vliegen?
Ster topic! [url=https://www.hondenforum.nl/plaza/viewtopic.php?t=338121]Klik hier om te reageren


Ben je nieuw en wil je een account maken? Klik hier!
Een (zeer) beknopte handleiding voor nieuwe leden vind je hier: Klik!
Het hondenforum team stelt zich hier voor: Klik!


Laatste wijziging 23-03-2022
Wil je deze forummededeling niet meer zien? klik dan rechtsboven in dit vak

Rijgedrag, de uitlaat killer.

Forum waar men kan praten over het gedrag en de opvoeding van puppies en volwassen honden (of de eigenaar).

Moderator: moderatorteam

HHGoogle
Actief
Berichten: 150
Lid geworden op: 25 apr 2011 21:25
Mijn ras(sen): Langharige Hollandse Herder
Aantal honden: 1
Locatie: Vries (Drenthe)
Contacteer:

Rijgedrag, de uitlaat killer.

Ongelezen bericht door HHGoogle »

Wij komen met Google dagelijks in het Noorderplantsoen in Groningen om hem daar lekker te laten spelen en rennen. Nu heeft Google het rijen ontdekt. Dit doet ie op teefjes en reutjes, bij de reutjes is het vooral een dominantie/spanning/imitatie verhaal maar we komen zo af en toe een teefje tegen die klaarblijkelijk zo lekker ruikt (is niet loops) dat bijna elke reutje er niet bij weg is te slaan, waaronder ook Google, je kan hem er afhalen, vermanend toespreken, maar na uiterlijk een minuut is ie dat al lang weer vergeten en zoekt hij die teef weer op, en zij vindt het allemaal prima. We gaan niet naar het Noorderplantsoen om getuige te zijn van een honden orgie, het is simpelweg niet meer gezellig omdat baasjes continu bezig zijn hun reu bij die lekkere teef weg te houden.

Nu zijn we aan het brainstormen hoe we dit het beste in gezellige banen kunnen leiden, het is soms lastig te timen, omdat Google niet altijd binnen handbereik is. Is ie wel binnen handbereik, dan is hem er afhalen, aanlijnen en doorlopen, weg uit de groep de consequentie, dachten wij zo. Deze teef is een zeldzaam geval, we zijn nog geen andere honden tegengekomen waar Google zo opdringerig graag op wil rijden. En de meeste honden staan rijgedrag niet toe.

We vragen ons af of dit uit Google zijn hoofd te krijgen is, zelfs de meeste libido loze reutjes klimmen op dat teefje. Al met al is het een uitlaat killer.

Nog suggesties over hoe rijgedrag in goede banen moeten leiden, in dit specifieke geval en in het algemeen, is rijgedrag vaak een fase (Google is nu 8 maand) of iets wat ze hun leven lang gaan houden :schrik:
Gebruikersavatar
kloesje
Zeer actief
Berichten: 7096
Lid geworden op: 24 aug 2010 13:18
Mijn ras(sen): Kruising Jack Russell Terriër Macho
Australian Kelpie Timber en Bindi
Duitse Herder Benthe (co-own)
Aantal honden: 4
Locatie: NOP

Re: Rijgedrag, de uitlaat killer.

Ongelezen bericht door kloesje »

Bij Macho was het rijgedrag echt een fase, ze moeten even leren omgaan met de hormonen.
Wel heb ik altijd bepaald wanneer het rijgedrag over is en tot op heden is hij te corrigeren wanneer er echt een loopse teef is.

Dus ik zou het wel sturen, maar het erge gaat er vaak wel af. Maar dat is vast per hond ook weer verschillend.
Afbeelding
Emma
Zeer actief
Berichten: 7768
Lid geworden op: 05 mar 2008 17:28
Mijn ras(sen): 2 raslozen, namelijk:1 grote husky maal Am. Bulldog, en 1 kleine jack hussel. Nu alleen nog de black and tan jack hussel.
Aantal honden: 1

Re: Rijgedrag, de uitlaat killer.

Ongelezen bericht door Emma »

meestal is het een fase. de hormonen komen op. (8 maanden). gewoon iedere keer eraf plukken, en een strenge ``nee``of welk woord jullie gebruiken. (uh,uh, of ttsssjj :mrgreen: )

Rijden is ook een dominantie handeling. je hond is van een jongkie, volwassen aan het worden. de hormonen beginnen te werken, en hij gaat zijn grenzen opzoeken, wat hij wel en niet kan maken, naar honden en soms ook naar de baasjes. hoort er allemaal bij.

steeds als hij het doet, of wilt doen, meestal herken je het wel, dan gaat er even een twijfelingetje aan vooraf, neemt positie in, tilt misschien al een poot op, of kromt zijn rug licht, als je het leert herkennen, kun je hem nog corrigeren voordat hij erop klimt.
Gebruikersavatar
gyanty
Zeer actief
Berichten: 7825
Lid geworden op: 18 dec 2002 16:45
Mijn ras(sen): Border Collie
Aantal honden: 2
Locatie: Friesland

Re: Rijgedrag, de uitlaat killer.

Ongelezen bericht door gyanty »

Je geeft eigenlijk het antwoord zelf al een beetje. In deze periode meer binnen handbereikhouden zodat je dus wel altijd meteen kan ingrijpen. Hij mag bij het loslopen dus gewoon even niet te ver. Bij mij is aanlijnen en weglopen niet leren omgaan met de situatie. Natuurlijk kan je niet altijd oneindig doorgaan, maar altijd met weglopen leert hij nog niet hoe hij zich moet gedragen bij dat teefje. Dus gewoon doorgaan met opvoeden en je hond in deze periode dus niet te ver van je weg laten lopen, zodat je op tijd kan ingrijpen. Elk succes doordat hij te ver weg is, zal namelijk het proces vertragen.

En waarom denk je dat het bij teefjes hormonaal is en bij reutjes dominantie?
Afbeelding
HHGoogle
Actief
Berichten: 150
Lid geworden op: 25 apr 2011 21:25
Mijn ras(sen): Langharige Hollandse Herder
Aantal honden: 1
Locatie: Vries (Drenthe)
Contacteer:

Re: Rijgedrag, de uitlaat killer.

Ongelezen bericht door HHGoogle »

gyanty schreef:En waarom denk je dat het bij teefjes hormonaal is en bij reutjes dominantie?
Niet per se dominantie, maar ook het laten wegvloeigen van spanning, er gaat vaak geen uitgebreid gesnuffel aan vooraf, maar is meer pakken wat je pakken kan, al is het een hoofd of flank, wat ie ook wel bij teefjes doet. Bij het ene lekker ruikende teefje gaat er echt een knop om, hij heeft dan maar 1 doel, en dat is samen met alle andere kwijlende reutjes er op springen, alle porien besnuffelen, je niet kunnen laten afleiden en al het geren en gespeel laten voor wat het is, erg opdringerig. Teefje wordt gekscherend de slet van het plantsoen genoemd. Het blijft een gok dat het aan de hormonen ligt, en is vooral gebaseerd op het feit dat er een duidelijk verschil is tussen de verschillende rij-manieren en gedrag erom heen.

We gaan in ieder geval ons best doen er (samen met Google) bovenop te zitten om het succes te beperken. Aanlijnen en weglopen lost het probleem dus niet op, wij dachten het puppybijt-schreew au-stop met spelen-negeer principe te kunnen toepassen, dat heeft voor dat onderdeel goed geholpen namelijk.. :S:

Bedankt voor de suggesties tot zover.
Plaats reactie

Terug naar “Gedrag en opvoeding”