Pinana schreef:Bedankt voor de info!

Maar ik dacht dat een geperste brok beter was dan een geëxtrudeerde brok?
Ik ga morgen naar de Animal Event, misschien kan ik daar wat proefzakjes meenemen. Ik weet dat
Carnis er ook staat met een standje, dan kan ik meteen vragen hoeveel % zalm erin zit.
Voor sommige honden is het beter, voor anderen weer niet. Als je merkt dat je hond niet goed reageert op geextrudeerde of geexpandeerde brok en wel op geperste brokken, dan is een geperst brok beter
Ik heb alles erover gelezen wat er over te lezen valt volgens mij en ik ben er nog niet uit of het nou in principe beter of minder goed is.
Dit is wat ik heb kunnen vinden:
geperst
- wordt geperst op lagere temperaturen dan de andere soorten brokken, van 38 graden tot 70 graden ongeveer
- doordat de fabricage op lagere temperatuur is, kan er alleen gebruik worden gemaakt van vleesmeel (geen vers vlees)
- alle producten zijn dus al voorbewerkt, ook de granen en de voedingswaarde hiervan is niet lager dan in andere brokken
- het vet - als er gebruik is gemaakt van koudgeperste olie of vet - ondergaat minder bewerking en is daardoor gezonder dan in brokken die met hogere temperaturen bewerkt zijn
- de brok valt makkelijker uiteen in de maag, een filmpje hiervan kun je vinden op de website van Farmfood. Of dit goed is of juist niet, is niet duidelijk.
geextrudeerd en geexpandeerd
- deze worden op hogere temperaturen gefabriceerd (minimaal 93 graden celcius), de temperatuur en tijdsduur verschilt per fabrikant
- geexpandeerde brokken schijnen op te zwellen in de maag, geextrudeerde brokken doen dit niet
Er zijn mensen die zeggen dat geperste brokken makkelijker verteerd worden, maar ik heb ook gelezen dat geextrudeerde brokken juist makkelijker verteren.