Pagina 2 van 3

Geplaatst: 08 apr 2004 16:32
door little-wolf
Peet2 schreef:
Peet2 schreef:De hoeveelheid vers vlees is 20 tot 25 gram vlees per kilo lichaamsgewicht van de hond.
Dus mijn hond (40 kg) mag tussen de 800 en 1000 gram vers vlees per dag hebben, dus 's ochtends en 's avond tussen de 400 en 500 gram. Een pakje Smuldier bevat 400 gram. En dan gewoon voeren met je ogen......
ok tnx peet! :J

Geplaatst: 08 apr 2004 17:06
door joe
Jokie schreef:Effe checken:

Hart is rode bovenkant
Kip is oranje
pens compleet lichtgroen/zeegroen
......... is knalgroen

Deze ken ik

KLopt dit dat die penscompleet die aprte groening kleur bovenkant heeft???
Ik ken 4 soorten,
hart=rood, kip=geel, vlees=blauw, pens=groen.
Volgens mij zijn ze allemaal compleet, staat er op, compleet diervoeder ;)

Boy vindt smuldier lekkerder dan Rodi en Carnibest. :?
Ik geef nu geen vers meer, omdat hij het niet meer eet.

Geplaatst: 08 apr 2004 23:13
door Hutsje
joe schreef:
Jokie schreef:Effe checken:

Hart is rode bovenkant
Kip is oranje
pens compleet lichtgroen/zeegroen
......... is knalgroen

Deze ken ik

KLopt dit dat die penscompleet die aprte groening kleur bovenkant heeft???
Ik ken 4 soorten,
hart=rood, kip=geel, vlees=blauw, pens=groen.
Volgens mij zijn ze allemaal compleet, staat er op, compleet diervoeder ;)

Boy vindt smuldier lekkerder dan Rodi en Carnibest. :?
Ik geef nu geen vers meer, omdat hij het niet meer eet.
Beter kijken. De soorten die je nu noemt zijn NIET compleet. Daar staat in de rechteronderhoek super kwaliteit, en nergens dat het compleet is want dat is het ook niet. Gelukkig geef je dit niet meer, anders zou je hond tekorten op doen. Er is wel een complete variant, dat is er maar 1 en die is paars/groenachtig uit mijn hoofd gezegd. Er zijn dus 5 soorten.

Re: smuldier

Geplaatst: 09 apr 2004 07:41
door Helen G
ignit schreef:
toran schreef:Hou er ook rekening mee dat als je nu brok geeft en je vers vlees wilt geven dat je minimaal zes uur wacht tussen een versvlees maaltijd en een brok maaltijd
succes :ok: !!
Dit is een "waarheid" die alleen in Nederland "verkondigd" wordt en ik vraag me af waar die vandaan komt.... 8O



Ignit.
http://www.barf-natuurlijk.nl
Nee het is andersom deze waarheid wordt alleen in Suriname NIET verkondigd ;) .


groetjes Helen

Geplaatst: 09 apr 2004 10:33
door EvitaP
jidde schreef:
EvitaP schreef:
Helen G schreef:Het probleem van mengen van brokken en vlees ligt aan het feit dat vlees verteert bij een PH van ongeveer 1.5 en brokken ( die grotendeels uit koolhydraten bestaan) bij een ph van 6 a 7. Als je deze twee dus mengt komt het lichaam in de problemen.
Zelf zou ik geen smuldier voeren, simpelweg om het feit dat ik me niet voor kan stellen dat vlees van goede kwaliteit zo goedkoop kan zijn.

groetjes Helen
Ik snap niet dat dat een probleem is.
Ph is geloof ik zuur he. Als hun maag zorgt voor een ph van 8 wordt toch gewoon alles verteerd???
pH 8 is een base. tussen pH 1 en pH 7 is het zuur, hoe lager de pH hoe zuurder. pH 7 is neutraal.
Het kan dus wel degelijk problemen geven, de ene is dus zeer zuur en de andere haast neutraal
8O Hoe weet jij dat? :-D
Ik zal me toch meer moeten verdiepen voordat ik weer een opmerking maar :P

Geplaatst: 09 apr 2004 12:04
door joe
Hutsje schreef:
joe schreef:
Jokie schreef:Effe checken:

Hart is rode bovenkant
Kip is oranje
pens compleet lichtgroen/zeegroen
......... is knalgroen

Deze ken ik

KLopt dit dat die penscompleet die aprte groening kleur bovenkant heeft???
Ik ken 4 soorten,
hart=rood, kip=geel, vlees=blauw, pens=groen.
Volgens mij zijn ze allemaal compleet, staat er op, compleet diervoeder ;)

Boy vindt smuldier lekkerder dan Rodi en Carnibest. :?
Ik geef nu geen vers meer, omdat hij het niet meer eet.
Beter kijken. De soorten die je nu noemt zijn NIET compleet. Daar staat in de rechteronderhoek super kwaliteit, en nergens dat het compleet is want dat is het ook niet. Gelukkig geef je dit niet meer, anders zou je hond tekorten op doen. Er is wel een complete variant, dat is er maar 1 en die is paars/groenachtig uit mijn hoofd gezegd. Er zijn dus 5 soorten.
Volgens de supermarkt zijn ze wel compleet, maar ja...daar is de deskundigheid vaak ver te zoeken :?

Geplaatst: 09 apr 2004 20:34
door jidde
EvitaP schreef:
jidde schreef:
EvitaP schreef:
Helen G schreef:Het probleem van mengen van brokken en vlees ligt aan het feit dat vlees verteert bij een PH van ongeveer 1.5 en brokken ( die grotendeels uit koolhydraten bestaan) bij een ph van 6 a 7. Als je deze twee dus mengt komt het lichaam in de problemen.
Zelf zou ik geen smuldier voeren, simpelweg om het feit dat ik me niet voor kan stellen dat vlees van goede kwaliteit zo goedkoop kan zijn.

groetjes Helen
Ik snap niet dat dat een probleem is.
Ph is geloof ik zuur he. Als hun maag zorgt voor een ph van 8 wordt toch gewoon alles verteerd???
pH 8 is een base. tussen pH 1 en pH 7 is het zuur, hoe lager de pH hoe zuurder. pH 7 is neutraal.
Het kan dus wel degelijk problemen geven, de ene is dus zeer zuur en de andere haast neutraal
8O Hoe weet jij dat? :-D
Ik zal me toch meer moeten verdiepen voordat ik weer een opmerking maar :P
School is toch ergens nuttig voor :mrgreen: Ik heb Scheikunde en daar leer je dat :ok:

Geplaatst: 09 apr 2004 23:40
door mechelaar_fan
Helen G schreef:Het probleem van mengen van brokken en vlees ligt aan het feit dat vlees verteert bij een PH van ongeveer 1.5 en brokken ( die grotendeels uit koolhydraten bestaan) bij een ph van 6 a 7. Als je deze twee dus mengt komt het lichaam in de problemen.
Zelf zou ik geen smuldier voeren, simpelweg om het feit dat ik me niet voor kan stellen dat vlees van goede kwaliteit zo goedkoop kan zijn.

groetjes Helen
waarom vertel je in hemelsnaam zo'n onzin? ik zou je vingers willen vastbinden, zodat je dergelijke nonsens niet meer in het toetsenbord kon tikken.
Ben je nu willens nillens aan het liegen en denk je dat we allemaal debiel zijn? Het is toch wel verontrustend wat voor dwaasheden sommige mensen verkondigen.

Waar worden eiwitten opgenomen? in de maag of in de darm? Waar worden koolhydraten opgenomen? in de maag of in de darm? wat is pH in de maag, wat is de pH in de darm?

Geplaatst: 10 apr 2004 07:51
door Roelfien
Hoe zit het dan wel volgens jou?
Wil ik echt graag weten, want ik ken nu meerdere ph verhalen en wil graag weten wat nou precies het verhaal is.

Geplaatst: 10 apr 2004 08:30
door Helen G
mechelaar_fan schreef:
Helen G schreef:Het probleem van mengen van brokken en vlees ligt aan het feit dat vlees verteert bij een PH van ongeveer 1.5 en brokken ( die grotendeels uit koolhydraten bestaan) bij een ph van 6 a 7. Als je deze twee dus mengt komt het lichaam in de problemen.
Zelf zou ik geen smuldier voeren, simpelweg om het feit dat ik me niet voor kan stellen dat vlees van goede kwaliteit zo goedkoop kan zijn.

groetjes Helen
waarom vertel je in hemelsnaam zo'n onzin? ik zou je vingers willen vastbinden, zodat je dergelijke nonsens niet meer in het toetsenbord kon tikken.
Ben je nu willens nillens aan het liegen en denk je dat we allemaal debiel zijn? Het is toch wel verontrustend wat voor dwaasheden sommige mensen verkondigen.

Waar worden eiwitten opgenomen? in de maag of in de darm? Waar worden koolhydraten opgenomen? in de maag of in de darm? wat is pH in de maag, wat is de pH in de darm?
Nee, ik denk niet dat jullie debiel zijn, enkel dat jij typt voordat je denkt. Nou ik zal het nogmaals uitleggen met een citaatje van Eliassen erbij:

" Wat er aan de hand is, is het volgende: wanneer je uitsluitend rauwe voeding geeft, past een gezonde maag zijn maagsappen aan tot een waarde die ronde 1 ligt. Dit hebben de enzymen nodig om rauwe voeding te kunnen verteren. Wanneer je dan brokjes voert (voornamelijk) koolhydraten, heeft de maag andere enzymen nodig die het beste kunnen werken met een pH van 5.

Het probleem is, als we bij een maaltijd van brokjes rauw toe gaan voegen, dat je niet precies weet waar het titratie punt is. Want wanneer we op de lagere waarde rond de ph van 1 zitten (en dus veel rauw bij een brokken maaltijd toegevoegd hebben), zal het brokjes gedeelte van de voeding slecht verteerd worden. Wanneer er weining rauw toegevoegd wordt zit je op een ph in de buurt van 5 en zal het rauwe voer slecht verteerd worden. "

De eenvoudigste manier om de inefficiente vertering ten gevolge van het mengen van brok en rauw te voorkomen is het voeren van brokjes en rauw in twee aparte maaltijden op twee verschillendetijdstippen. ;)

Snap je het nu beter?

groetjes Helen

Geplaatst: 10 apr 2004 09:20
door Helen G
En, om ook nog even terug te komen op jouw vraag waar eiwitten verteerd worden en wat de ph in de darmen is, een citaatje van Donath:

Donath blz. 22
Een van de redenen dat een hond geconcentreerd voedsel moet hebben is dat vooral de vertering van de eiwitten( vlees) in de maag intensief begint.


Donath blz 25.
door de vertering en de voortdurende maagsapafscheiding van de maag word het zuurgehalte echter steeds hoger, waardoor een prikkeling van bepaalde zenuwen plaats vind met het gevolg, dat de sluitspier zich opent en een hoeveelheid vloeibaar geworden maaginhoud in de darm gespoten word. Nu stompt het ALKALISCH (basis) reagerende darmsap, dat natriumbicarbonaat (hetzelfde als het bekende bruis en bakpoeder) de in de darm gespoten zure spijsbrij weer af. De prikkeling op de zenuwen van de darmzijde die de spier deed sluiten ,word daardoor weer opgeheven, zodat aan deze kant de pylorus zich niet meer verzet tegen een volgende opening, wannner het zuurgehalte in de maag weer zo hoog geworden is, dat daarr ter plaatse weer voldoende prikkels optreden om de pylorus te doen openen.


Verder nog vragen mechelaar-fan?

groetjes Helen

Geplaatst: 10 apr 2004 12:49
door mechelaar_fan
wat een onzin.
de koolhydraten zijn doorgaans granen, dus grote, complexe moleculen, 'trage koolhydraten' noemt men die. die grote moleculen worden vlug vloeibaar en papperig in de maag, en omdat die moleculen zo groot zijn beïnvloeden ze de pH niet. In de maag gebeurt er amper iets met deze moleculen (bij de mens een beetje, maar bij de hond is er in het speeksel geen amylase), het zetmeel wordt pas in de twaalfvingerige darm gehydroliseerd door inwerking van maltase, en daarna worden de kleine moleculen door de darm opgenomen.
De invloed van botten en kalk daarentegen op de pH is veel belangrijker - oooh wee die barfers -), maar gelukkig is de hondenmaag daarvoor gemaakt, ze is veel zuurder dan bv de mensenmaag (pH van ongeveer 1)
De eiwitten daarentegen worden in de zure maag onder inwerking van de maagenzymes pepsine en tripsine gesplitst in opneembare aminozuren.
Vetten hebben ook geen invloed op de zuurtegraad van de maag, want het zijn ook grote moleculen. Ze worden pas na de toevoeging van de gal in de dunne darm in emulsie gebracht, opgenomen en doorheen het lymfestelsel naar de lever gebracht, waar de vetzuren in stukjes worden gebroken.

Geplaatst: 10 apr 2004 13:00
door Dingo
joe schreef:
Hutsje schreef:
joe schreef:
Jokie schreef:Effe checken:

Hart is rode bovenkant
Kip is oranje
pens compleet lichtgroen/zeegroen
......... is knalgroen

Deze ken ik

KLopt dit dat die penscompleet die aprte groening kleur bovenkant heeft???
Ik ken 4 soorten,
hart=rood, kip=geel, vlees=blauw, pens=groen.
Volgens mij zijn ze allemaal compleet, staat er op, compleet diervoeder ;)

Boy vindt smuldier lekkerder dan Rodi en Carnibest. :?
Ik geef nu geen vers meer, omdat hij het niet meer eet.
Beter kijken. De soorten die je nu noemt zijn NIET compleet. Daar staat in de rechteronderhoek super kwaliteit, en nergens dat het compleet is want dat is het ook niet. Gelukkig geef je dit niet meer, anders zou je hond tekorten op doen. Er is wel een complete variant, dat is er maar 1 en die is paars/groenachtig uit mijn hoofd gezegd. Er zijn dus 5 soorten.
Volgens de supermarkt zijn ze wel compleet, maar ja...daar is de deskundigheid vaak ver te zoeken :?
Er is maar 1 variant, die compleet is..de rest staat zoals Huts al zegt, alleen maar op dat het super kwaliteit is ;)

Geplaatst: 10 apr 2004 13:03
door joe
Dingo schreef:
joe schreef:
Hutsje schreef:
joe schreef: Ik ken 4 soorten,
hart=rood, kip=geel, vlees=blauw, pens=groen.
Volgens mij zijn ze allemaal compleet, staat er op, compleet diervoeder ;)

Boy vindt smuldier lekkerder dan Rodi en Carnibest. :?
Ik geef nu geen vers meer, omdat hij het niet meer eet.
Beter kijken. De soorten die je nu noemt zijn NIET compleet. Daar staat in de rechteronderhoek super kwaliteit, en nergens dat het compleet is want dat is het ook niet. Gelukkig geef je dit niet meer, anders zou je hond tekorten op doen. Er is wel een complete variant, dat is er maar 1 en die is paars/groenachtig uit mijn hoofd gezegd. Er zijn dus 5 soorten.
Volgens de supermarkt zijn ze wel compleet, maar ja...daar is de deskundigheid vaak ver te zoeken :?
Er is maar 1 variant, die compleet is..de rest staat zoals Huts al zegt, alleen maar op dat het super kwaliteit is ;)
Waarom verkopen ze de complete variatn dan niet?
Nu heb je dus kans dat vele hondjes te weinig binnen krijgen :roll:

Re: smuldier

Geplaatst: 10 apr 2004 15:20
door ignit
memo schreef:
ignit schreef:
toran schreef:Hou er ook rekening mee dat als je nu brok geeft en je vers vlees wilt geven dat je minimaal zes uur wacht tussen een versvlees maaltijd en een brok maaltijd
succes :ok: !!
Dit is een "waarheid" die alleen in Nederland "verkondigd" wordt en ik vraag me af waar die vandaan komt.... 8O

Als je wilt weten hoe je problemen kunt voorkomen wanner je vers wilt voeren naast brokjes, lees dan het volgende artikel eens:
http://www.barf-natuurlijk.nl/11%20barf ... 040313.htm

Ignit.
http://www.barf-natuurlijk.nl
Hoi Ignit, en dit dan:

http://www.barf-natuurlijk.nl/12%20barf ... 040313.htm ? Daar zegt Mogens het zelf dat brokken en vers op een andere manier worden verteerd...heeft toch niks met eetmoment te maken maar met verschillende ph-waarde?
Sorry Memo, ik zag je vraag nu pas.

1. Bij een hond die altijd op tijd en altijd hetzelfde eet, begint de maag alvast voorbereidingen te treffen om het voedsel dat verwacht wordt, te kunnen verteren. Wanneer dat bijv. altijd brokjes zijn of altijd gekookte voeding, dan wordt alles daarop ingesteld. Rauwe voeding heeft veel sterkere sappen nodig - en andere enzymen om het af te breken.
Er zijn honden die braken en last krijgen van darmstoringen, wanneer je zomaar ineens rauwe voeding geeft ipv gekookt en omgekeerd.

2. Ook is het zo, dat een maag die pas begint met de enzymatische afbraak van de eiwitten, wanneer het voedsel gearriveerd is, zal kiezen of hij zich concentreert op de vertering van gekookte spullen (minder zuur) of rauwe spullen (meer zuur). Meestal "kiest" hij voor de voeding waar het meeste van aanwezig is - maar het is niet per definitie zo dat als je bijv. 60% rauw geeft en 40% gekookt, dat de voedselafbraak zich dan concentreert op de rauwe voeding. Het punt waarop de maag "overstapt" op de afbraak van rauw ipv gekookt )of omgekeerd) is bij elke hond anders.

Dit wordt allemaal heel goed en duidelijk uitgelegd in Rauwe Voeding Voor Honden van Mogens Eliasen, maar ik noch iemand anders heeft toestemming om uit zijn boek te citeren - hij is daar erg stippelijk in - en daarom kon ik je alleen maar verwijzen naar het artikel, dat hij heeft geschreven over de geconitioneerde maagreflex.

Maar mijn ervaring in de praktijk van de afgelopen 5-6 jaar is, dat het heel goed mogelijk is om brokjes en rauw samen te voeren - hoewel niet elke hond het eten dan optimaal kan benutten in het begin. De meeste wel trouwens... vooral wanneer de geconditioneerde reflex gebroken is. En dat is iets waarmee ik altijd - helemaal onbewust - begonnen ben bij logeerhonden, vooral wanneer ze langere tijd logeren, omdat ik nooit op tijd en ook nooit hetzelfde voer.

Daarnaast is het ook heel goed mogelijk om bijv. nu brokjes te voeren en over een paar uur rauw, zonder dat dit de spijsvertering nadelig beinvloedt. Als je tenminste de geconditioneerde reflex gebroken hebt...

Mijn vraag waarom er mensen zijn - alleen in Nederland - die roepen dat er 6-8 uur tussen de verschillende maaltijden moet zitten, is me echt nog steeds een raadsel. Evenals waar ze dat nou eigenlijk op baseren?

Is dit een theoretische discussie over iets dat in Nederland onderzocht is of zo? Zo ja, dan zou ik graag willen weten wat de refs van dit onderzoek zijn.

Of is het gewoon een internet mythe die een eigen leven is gaan leiden.

Ik hoop dat ik zo wat duideljker geweest ben. :-D
Groetjes,
Ignit.
http://www.barf-natuurlijk.nl

Geplaatst: 10 apr 2004 15:52
door ignit
mechelaar_fan schreef:wat een onzin.
de koolhydraten zijn doorgaans granen, dus grote, complexe moleculen, 'trage koolhydraten' noemt men die. die grote moleculen worden vlug vloeibaar en papperig in de maag, en omdat die moleculen zo groot zijn beïnvloeden ze de pH niet. In de maag gebeurt er amper iets met deze moleculen (bij de mens een beetje, maar bij de hond is er in het speeksel geen amylase), het zetmeel wordt pas in de twaalfvingerige darm gehydroliseerd door inwerking van maltase, en daarna worden de kleine moleculen door de darm opgenomen.
De invloed van botten en kalk daarentegen op de pH is veel belangrijker - oooh wee die barfers -), maar gelukkig is de hondenmaag daarvoor gemaakt, ze is veel zuurder dan bv de mensenmaag (pH van ongeveer 1)
De eiwitten daarentegen worden in de zure maag onder inwerking van de maagenzymes pepsine en tripsine gesplitst in opneembare aminozuren.
Vetten hebben ook geen invloed op de zuurtegraad van de maag, want het zijn ook grote moleculen. Ze worden pas na de toevoeging van de gal in de dunne darm in emulsie gebracht, opgenomen en doorheen het lymfestelsel naar de lever gebracht, waar de vetzuren in stukjes worden gebroken.
Dankjewel voor je uitleg, Mechelaar-fan. :ok:

Maar heb jij het nu over de vertering van rauwe eiwitten of gekookte eiwitten?
http://www.barf-natuurlijk.nl/32%20barf ... oeding.htm

Groetjes,
Ignit, ook een Mechelaar-fan! :-D
http://www.barf-natuurlijk.nl

Geplaatst: 10 apr 2004 18:37
door jidde
Ik heb op compleet-smuldier gevonden hoveel je mag geven!

2.5 kilo --> 155 g
5 kilo --> 260 g
10 kilo --> 430 g
15 kilo --> 585 g
20 kilo --> 730 g
25 kilo --> 860 g
30 kilo --> 985 g
35 kilo --> 1105 g
40 kilo --> 1225 g
45 kilo --> 1445 g

Geplaatst: 10 apr 2004 19:01
door Caro.
joe schreef:
Dingo schreef:
joe schreef:
Hutsje schreef: Beter kijken. De soorten die je nu noemt zijn NIET compleet. Daar staat in de rechteronderhoek super kwaliteit, en nergens dat het compleet is want dat is het ook niet. Gelukkig geef je dit niet meer, anders zou je hond tekorten op doen. Er is wel een complete variant, dat is er maar 1 en die is paars/groenachtig uit mijn hoofd gezegd. Er zijn dus 5 soorten.
Volgens de supermarkt zijn ze wel compleet, maar ja...daar is de deskundigheid vaak ver te zoeken :?
Er is maar 1 variant, die compleet is..de rest staat zoals Huts al zegt, alleen maar op dat het super kwaliteit is ;)
Waarom verkopen ze de complete variatn dan niet?
Nu heb je dus kans dat vele hondjes te weinig binnen krijgen :roll:
Klopt helemaal hoor!!! Er is maar één compleet voer van Smuldier en de rest is absoluut NIET compleet.
Dus kijk daarmee uit: één keer in de week is niet erg, maar niet dagelijks niet compleet voer geven.

Geplaatst: 10 apr 2004 23:38
door Hutsje
joe schreef:
Dingo schreef:
joe schreef:
Hutsje schreef: Beter kijken. De soorten die je nu noemt zijn NIET compleet. Daar staat in de rechteronderhoek super kwaliteit, en nergens dat het compleet is want dat is het ook niet. Gelukkig geef je dit niet meer, anders zou je hond tekorten op doen. Er is wel een complete variant, dat is er maar 1 en die is paars/groenachtig uit mijn hoofd gezegd. Er zijn dus 5 soorten.
Volgens de supermarkt zijn ze wel compleet, maar ja...daar is de deskundigheid vaak ver te zoeken :?
Er is maar 1 variant, die compleet is..de rest staat zoals Huts al zegt, alleen maar op dat het super kwaliteit is ;)
Waarom verkopen ze de complete variatn dan niet?
Nu heb je dus kans dat vele hondjes te weinig binnen krijgen :roll:
Waarom? Omdat de bazen niet goed lezen? De meeste supermarkten verkopen wel de complete variant, en daarnaast nog wat andere varianten. Ik koop juist de niet complete varianten om dat aan te vullen met havermout oid en een groente/fruit mix.

Geplaatst: 11 apr 2004 07:03
door fes/lou
Ik voer ook Smuldier compleet.
s ochtends krijgen de dames een beker Cavom, en s avonds voor het slapen gaan een pond Smuldier Compleet.
Zo zit er tijd genoeg tussen, tenminste mijn dames hebben nergens last van en gedijen er prima op :ok:
De etenstijde wisselen bij mij wel wat:
"s ochtend tussen 6 en 8 ongeveer en 's avonds tussen 22 en 24 uur ongeveer.

Geplaatst: 11 apr 2004 09:29
door joe
Hutsje schreef:
joe schreef:
Dingo schreef:
joe schreef: Volgens de supermarkt zijn ze wel compleet, maar ja...daar is de deskundigheid vaak ver te zoeken :?
Er is maar 1 variant, die compleet is..de rest staat zoals Huts al zegt, alleen maar op dat het super kwaliteit is ;)
Waarom verkopen ze de complete variatn dan niet?
Nu heb je dus kans dat vele hondjes te weinig binnen krijgen :roll:
Waarom? Omdat de bazen niet goed lezen? De meeste supermarkten verkopen wel de complete variant, en daarnaast nog wat andere varianten. Ik koop juist de niet complete varianten om dat aan te vullen met havermout oid en een groente/fruit mix.
Jij leest niet goed!
Onze supermarkt verkoopt alleen de niet-complete
en plakken er een sticker voor met complete diervoeders......

Geplaatst: 11 apr 2004 13:01
door Dingo
volgens mij is dat zelfs strafbaar 8O

Geplaatst: 11 apr 2004 13:08
door mechelaar_fan
ignit schreef:
mechelaar_fan schreef:wat een onzin.
de koolhydraten zijn doorgaans granen, dus grote, complexe moleculen, 'trage koolhydraten' noemt men die. die grote moleculen worden vlug vloeibaar en papperig in de maag, en omdat die moleculen zo groot zijn beïnvloeden ze de pH niet. In de maag gebeurt er amper iets met deze moleculen (bij de mens een beetje, maar bij de hond is er in het speeksel geen amylase), het zetmeel wordt pas in de twaalfvingerige darm gehydroliseerd door inwerking van maltase, en daarna worden de kleine moleculen door de darm opgenomen.
De invloed van botten en kalk daarentegen op de pH is veel belangrijker - oooh wee die barfers -), maar gelukkig is de hondenmaag daarvoor gemaakt, ze is veel zuurder dan bv de mensenmaag (pH van ongeveer 1)
De eiwitten daarentegen worden in de zure maag onder inwerking van de maagenzymes pepsine en tripsine gesplitst in opneembare aminozuren.
Vetten hebben ook geen invloed op de zuurtegraad van de maag, want het zijn ook grote moleculen. Ze worden pas na de toevoeging van de gal in de dunne darm in emulsie gebracht, opgenomen en doorheen het lymfestelsel naar de lever gebracht, waar de vetzuren in stukjes worden gebroken.
Dankjewel voor je uitleg, Mechelaar-fan. :ok:

Maar heb jij het nu over de vertering van rauwe eiwitten of gekookte eiwitten?
http://www.barf-natuurlijk.nl/32%20barf ... oeding.htm

Groetjes,
Ignit, ook een Mechelaar-fan! :-D
http://www.barf-natuurlijk.nl
Er is weinig verschil in verteerbaarheid tussen rauwe een gekookte eiwitten. Wat je wel hebt, is dat gekookte eiwitten steriel zijn.
Eiwitten coaguleren ofwel door verhitten, of wel door de zuurtegraad in de maag, na het coaguleren worden ze door de enzymen gesplitst.
Ik stel vast dat bij veel honden met voedselallergie, dat die allergie verdwijnt bij het geven van vers vlees. Waardoor dit komt weet ik niet. Overigens is er een duidelijke erfelijke basis voor allergiegevoeligheid.

Geplaatst: 11 apr 2004 13:27
door memo
De problemen in de maag komen toch door de verschillende noodzakelijke enzymen?
Misschien dat de vertering dan niet in de maag plaatsvindt van koolhydraten(vlg. R. van der Molen, toch?), de eerste vertering toch wel? ookal wordt het nog niet in het bloed opgenomen...? Jullie maken me nu wel helemaal in de war zeg...Ignit zegt iets heel anders dan Mechelaar_fan, maar toch zijn jullie het eens met elkaar? Snap er niks van...

Geplaatst: 11 apr 2004 14:54
door ignit
Mechelaar-fan schrijft:
##Er is weinig verschil in verteerbaarheid tussen rauwe een gekookte eiwitten. Wat je wel hebt, is dat gekookte eiwitten steriel zijn. Eiwitten coaguleren ofwel door verhitten, of wel door de zuurtegraad in de maag, na het coaguleren worden ze door de enzymen gesplitst.##


Op http://www.barf-natuurlijk.nl/33%20barf ... oeding.htm is het volgende te lezen van Mogens Eliasen:

"Het probleem is dat een combinatie van eiwitfracties die geproduceerd zijn door het koken en eiwitfracties die geproduceerd zijn tijdens de enzymatische vertering, NIET dezelfde is dan wanneer er alleen eiwitfracties zijn die door enzymen geproduceerd werden …

Het is bekend dat er een aantal vitale bestanddelen ontbreken (minstens 30 bekende chemische "eiwitfracties", ook wel "missing links" genoemd, ze zijn van vitaal belang voor honden - net zoals vitamines voor jou en mij – en deze "missing links" zijn niet aanwezig in met hitte bewerkt vlees.) "

Bij het coaguleren (= stollen) door verhitting treedt er een onherstelbare verandering op in de structuur - op http://www.barf-natuurlijk.nl/34%20barf ... oeding.htm zegt hij:

"Er is nog een groot verschil tussen rauw en gekookt. Veel eiwitten zullen bij verhitting niet alleen in kleine stukjes uit elkaar vallen, maar deze kleine stukjes kunnen zich in bepaalde gevallen ook hergroeperen en een stof vormen die op een plastic polymeer lijkt. Dit is ook een groot verschil tussen rauw en gekookt. De originele eiwitten worden getransformeerd tot andere grote moleculen die al dan niet gemakkelijk aangepakt kan worden door de enzymen."
---------

Mechelaar-fan schrijft:
##Ik stel vast dat bij veel honden met voedselallergie, dat die allergie verdwijnt bij het geven van vers vlees. Waardoor dit komt weet ik niet. Overigens is er een duidelijke erfelijke basis voor allergiegevoeligheid.##

Helemaal mee eens dat allergie vaak verdwijnt door het geven van rauwe voeding, maar ik begrijp niet goed hoe je kunt stellen dat er een duidelijke erfelijke basis is voor allergiegevoeligheid?

Allergieën is iets van de laatste 50-60 jaar… of zoiets, grofweg geschat.
Er is een oorzaak of er zijn oorzaken dat de genen die te maken hebben met allergieën, zich in de afgelopen halve eeuw hebben kunnen manifesteren.

Wat is er in die periode allemaal veranderd in het leven van onze honden?
Op de eerste plaats de voeding, dan de huisvesting en niet te vergeten de jaarlijkse entingen…

Groetjes,
Ignit.

Geplaatst: 11 apr 2004 16:02
door Helen G
mechelaar_fan schreef:wat een onzin.
de koolhydraten zijn doorgaans granen, dus grote, complexe moleculen, 'trage koolhydraten' noemt men die. die grote moleculen worden vlug vloeibaar en papperig in de maag, en omdat die moleculen zo groot zijn beïnvloeden ze de pH niet. In de maag gebeurt er amper iets met deze moleculen (bij de mens een beetje, maar bij de hond is er in het speeksel geen amylase), het zetmeel wordt pas in de twaalfvingerige darm gehydroliseerd door inwerking van maltase, en daarna worden de kleine moleculen door de darm opgenomen.
De invloed van botten en kalk daarentegen op de pH is veel belangrijker - oooh wee die barfers -), maar gelukkig is de hondenmaag daarvoor gemaakt, ze is veel zuurder dan bv de mensenmaag (pH van ongeveer 1)
De eiwitten daarentegen worden in de zure maag onder inwerking van de maagenzymes pepsine en tripsine gesplitst in opneembare aminozuren.
Vetten hebben ook geen invloed op de zuurtegraad van de maag, want het zijn ook grote moleculen. Ze worden pas na de toevoeging van de gal in de dunne darm in emulsie gebracht, opgenomen en doorheen het lymfestelsel naar de lever gebracht, waar de vetzuren in stukjes worden gebroken.
Als je prof. Donath en Eliassen niet gelooft, wie ben ik dan om te proberen je te overtuigen?

Nog een citaatje van Donath, voor het geval er mensen meelezen die zelfstandig denken en ook hun eigen conclusies durven te trekken.

p59

Een ander bezwaarvan een voeding, waarin veel koolhydraten voorkomen is het volgende: zoutzuur, dus ook het maagsap, werkt, wanneer het in een niet te laag percentage in de maag voorkomt, desinfecterend. Als we nu weten, dat koolhydraten een veel geringer prikkeling tot maagsapafscheiding geven dan bijv. vleesvoeding, dan is het duidelijk , dat dus ook de zoutzuurafscheiding geringer wordt en deze hoeveelheid niet meer dodend voor bacterieen is, waardoor ze ongestoord hun omzettingen kunnen doen plaatsvinden. Er heeft dan in de regel een melkzure gisting plaats met veel gasvorming. Ook hierom is het dan ook wel gewenst de honden een ruimer portie vlees of vleesafval in hun dagelijkse voeding te verstrekken, zodat de per dag genoten hoeveelheid koolhudraten in de vorm van hondebrood, meel etc. geringer wordt.


groetjes Helen

Geplaatst: 11 apr 2004 18:46
door ignit
memo schreef:De problemen in de maag komen toch door de verschillende noodzakelijke enzymen? Misschien dat de vertering dan niet in de maag plaatsvindt van koolhydraten(vlg. R. van der Molen, toch?), de eerste vertering toch wel? ookal wordt het nog niet in het bloed opgenomen...? Jullie maken me nu wel helemaal in de war zeg...Ignit zegt iets heel anders dan Mechelaar_fan, maar toch zijn jullie het eens met elkaar? Snap er niks van...
Memo, aan het begin van deze thread wil iemand overschakelen op Smuldier en heeft daar vragen over – dan komt Toran met de opmerking dat er toch wel 6 uur tussen de brokjes en de rauwe voeding moet zitten… daar ben ik op ingegaan en daar heb ik het nog steeds over omdat ik niet begrijp waarom dat zo is. Nog steeds niet, ondanks alle verhalen, en ik heb uitgelegd hoe en wanneer diarree kan ontstaan als je overschakelt op rauwe voeding. In de hoop dat er nu eindelijk eens iemand ook goed wil uitleggen waarom er zo veel tijd tussen de maaltijden moet zitten. Theoretisch gezien dan…

Mechelaar-fan legde uit welke factoren invloed uitoefenen op de zuurgraad van de maag en ik heb hem daarvoor bedankt. Ik kan het altijd waarderen wanneer iemand die professioneel bezig is met ?? iets met honden – het is me nog niet helemaal duidelijk in welke hoek Mechelaar-fan zit en dat doet er verder ook niet toe – wanneer zo iemand moeite doet om een antwoord te geven waarin iets duidelijk wordt gemaakt. :ok:

Ik vroeg me af of hij het had over de vertering van verhitte eiwitten of rauwe eiwitten en heb daar een vraag over gesteld… en het blijkt dat allebei een andere mening hebben over de vertering van eiwitten.

Dat kan… ik ben nu weer heel benieuwd naar zijn reactie, want ik ben absoluut niet bezig om mensen te overtuigen van mijn gelijk maar om gedachten en ideeën uit te wiselen met iemand die interessante dingen te vertellen heeft. Dat is namelijk iets heel anders.

Het is helemaal niet belangrijk of ik het eens ben met Mechelaar-fan of niet – wat wel belangrijk is dat we op een normale manier van gedachten kunnen wisselen zonder dat een van ons tweeën zo nodig het grote gelijk wil halen…

Snappie?
Ignit.

Geplaatst: 11 apr 2004 18:50
door Hutsje
joe schreef:
Hutsje schreef:
joe schreef:
Dingo schreef: Er is maar 1 variant, die compleet is..de rest staat zoals Huts al zegt, alleen maar op dat het super kwaliteit is ;)
Waarom verkopen ze de complete variatn dan niet?
Nu heb je dus kans dat vele hondjes te weinig binnen krijgen :roll:
Waarom? Omdat de bazen niet goed lezen? De meeste supermarkten verkopen wel de complete variant, en daarnaast nog wat andere varianten. Ik koop juist de niet complete varianten om dat aan te vullen met havermout oid en een groente/fruit mix.
Jij leest niet goed!
Onze supermarkt verkoopt alleen de niet-complete
en plakken er een sticker voor met complete diervoeders......
Dat vind ik moeilijk te geloven, maar goed. Het mag nl niet. Dan nog, je kijkt zelf toch ook op de verpakking voordat je je hond iets geeft dat je nog niet kent? Ik tenminste wel hoor.

Geplaatst: 11 apr 2004 18:54
door joe
Hutsje schreef:
joe schreef:
Hutsje schreef:
joe schreef: Waarom verkopen ze de complete variatn dan niet?
Nu heb je dus kans dat vele hondjes te weinig binnen krijgen :roll:
Waarom? Omdat de bazen niet goed lezen? De meeste supermarkten verkopen wel de complete variant, en daarnaast nog wat andere varianten. Ik koop juist de niet complete varianten om dat aan te vullen met havermout oid en een groente/fruit mix.
Jij leest niet goed!
Onze supermarkt verkoopt alleen de niet-complete
en plakken er een sticker voor met complete diervoeders......
Dat vind ik moeilijk te geloven, maar goed. Het mag nl niet. Dan nog, je kijkt zelf toch ook op de verpakking voordat je je hond iets geeft dat je nog niet kent? Ik tenminste wel hoor.
Ik ook, maar een heleboel mensen niet.
Maar dan nog: er staat ook niet op dat het niet compleet is en voor veel leken is dit denk ik toch wel verwarrend.
Ook de hoeveelheden staan er niet op. Toch slordig voor een merk dat pretendeert kwaliteit te leveren.

Geplaatst: 12 apr 2004 16:26
door mechelaar_fan
ignit schreef:Mechelaar-fan schrijft:
##Er is weinig verschil in verteerbaarheid tussen rauwe een gekookte eiwitten. Wat je wel hebt, is dat gekookte eiwitten steriel zijn. Eiwitten coaguleren ofwel door verhitten, of wel door de zuurtegraad in de maag, na het coaguleren worden ze door de enzymen gesplitst.##


Op http://www.barf-natuurlijk.nl/33%20barf ... oeding.htm is het volgende te lezen van Mogens Eliasen:

"Het probleem is dat een combinatie van eiwitfracties die geproduceerd zijn door het koken en eiwitfracties die geproduceerd zijn tijdens de enzymatische vertering, NIET dezelfde is dan wanneer er alleen eiwitfracties zijn die door enzymen geproduceerd werden …

Het is bekend dat er een aantal vitale bestanddelen ontbreken (minstens 30 bekende chemische "eiwitfracties", ook wel "missing links" genoemd, ze zijn van vitaal belang voor honden - net zoals vitamines voor jou en mij – en deze "missing links" zijn niet aanwezig in met hitte bewerkt vlees.) "

Bij het coaguleren (= stollen) door verhitting treedt er een onherstelbare verandering op in de structuur - op http://www.barf-natuurlijk.nl/34%20barf ... oeding.htm zegt hij:

"Er is nog een groot verschil tussen rauw en gekookt. Veel eiwitten zullen bij verhitting niet alleen in kleine stukjes uit elkaar vallen, maar deze kleine stukjes kunnen zich in bepaalde gevallen ook hergroeperen en een stof vormen die op een plastic polymeer lijkt. Dit is ook een groot verschil tussen rauw en gekookt. De originele eiwitten worden getransformeerd tot andere grote moleculen die al dan niet gemakkelijk aangepakt kan worden door de enzymen."
---------

Mechelaar-fan schrijft:
##Ik stel vast dat bij veel honden met voedselallergie, dat die allergie verdwijnt bij het geven van vers vlees. Waardoor dit komt weet ik niet. Overigens is er een duidelijke erfelijke basis voor allergiegevoeligheid.##

Helemaal mee eens dat allergie vaak verdwijnt door het geven van rauwe voeding, maar ik begrijp niet goed hoe je kunt stellen dat er een duidelijke erfelijke basis is voor allergiegevoeligheid?

Allergieën is iets van de laatste 50-60 jaar… of zoiets, grofweg geschat.
Er is een oorzaak of er zijn oorzaken dat de genen die te maken hebben met allergieën, zich in de afgelopen halve eeuw hebben kunnen manifesteren.

Wat is er in die periode allemaal veranderd in het leven van onze honden?
Op de eerste plaats de voeding, dan de huisvesting en niet te vergeten de jaarlijkse entingen…

Groetjes,
Ignit.
Wat je eventueel krijgt bij verhitting is de maillard-reactie, waarbij eiwitten met suikers een onbruikbare verbinding gaan vormen. Maar daarbij gaan niet specifiek bepaalde aminozuren verloren. Nu zou het kunnen dat veel honden allergisch zijn voor de Maillard-eindproducten.
De maillard reactie is geeft de bruinverkleuring (met o.a.vorming van acrylamides, die helemaal niet zo gezond zijn, interessant om eens te bekijken met het aankomen barbecueseizoen!), maar soms is de maillard-reactie gewenst!
Andere reacties zijn pyrolise en hydrolyse. Hydrolyse gewenst voor ons mensen, het maakt het taaie vlees malser (vb stoofvlees)

http://www.nice-info.be/html/PROF/prof_ ... eltART.htm
schrijft
Eiwitten

Het verhitten van eiwitten leidt tot veranderingen in hun ruimtelijke structuur en uiteindelijk tot denaturatie. Het eiwit kan onoplosbaar worden en neerslaan. Dit is duidelijk zichtbaar bij het bakken of koken van een ei. De manier waarop eiwitten in een voedingsmiddel reageren op warmte is dus vooral bepalend voor de uiteindelijke textuur van het bereide product. Verhit vlees is bijvoorbeeld beter te kauwen dan rauw vlees als gevolg van een denaturatie en coagulatie van het spiereiwit en de hydrolyse van het collageeneiwit in het bindweefsel. Vooral de mate waarin collageen door hydrolyse wordt omgezet tot gelatine bepaalt of het vlees meer of minder taai zal zijn. Deze hydrolyse kan worden bevorderd door het vlees vooraf te marineren in een zuur milieu of door het vlees lang te laten stoven. Bij het grillen van vlees treedt weinig hydrolyse op. Deze bereidingswijze is dus niet geschikt voor taaiere stukken vlees.

Het denaturatieproces heeft in eerste instantie geen belangrijke invloed op de voedingswaarde van de eiwitten omdat de proteolytische vertering initieel gepaard gaat met gelijkaardige veranderingen (2). Door de ontvouwing van de eiwitten is het bereide voedingsmiddel meestal wat beter verteerbaarheid. Proteolytische enzymen kunnen op die manier immers gemakkelijker de hydrolyseplaatsen bereiken.

Bij sterke verhitting van eiwitten treedt pyrolyse op (3). Als gevolg van de afbraak van de aminozuren worden vervolgens, voornamelijk in vlees en vis, polyaromatische koolwaterstoffen (PAK’s) zoals benzopyreen en benzanthraceen, gevormd. Deze PAK’s hebben kankerverwekkende eigenschappen bij proefdieren. De vorming van PAK’s wordt versneld door direct contact met een vlam (temperaturen boven de 200°C) en door de aanwezigheid van veel vet (4). Tijdens het barbecuen moet hiervoor in het bijzonder worden opgepast. Een andere reeks afbraakproducten met mogelijk kankerverwekkende eigenschappen zijn de heterocyclische amines (HCA’s) zoals de imidazoquinolines. Zij ontstaan door een reactie tussen aminozuren, suikers en creatine. Vlees en vis bevatten relatief veel creatine zodat het risico op de vorming van deze afbraakstoffen groter is (5). De beschreven afbraakreacties treden echter vooral op bij oververhitting en slechts in geringe mate bij normale bereidingsomstandigheden. Er moeten ten slotte grote hoeveelheden van deze afbraakproducten aanwezig zijn alvorens men van een substantiële toxiciteit kan spreken. Wie vlees en vis met de nodige aandacht en zorg bereidt, loopt dan ook weinig risico. Gezien de afbraakreacties leiden tot een verlies aan aminozuren hebben ze tevens een negatieve invloed op de voedingswaarde.

Een milde hittebehandeling kan de voedingswaarde van een plantaardige eiwitbron tot op zekere hoogte verbeteren. Sommige plantaardige voedingsmiddelen bevatten antinutritionele componenten zoals trypsine- en chymotrypsine-inhibitoren en lectines in peulvruchten en oliehoudende zaden die interfereren met de eiwitvertering in de mens. Dankzij de thermische inactivatie van deze antinutritionele componenten verhoogt de voedingswaarde van de plantaardige producten beduidend (6).

Maillard-reactie

Indien eiwitten in aanwezigheid van koolhydraten, en in het bijzonder in aanwezigheid van reducerende suikers, worden verhit, treden een reeks van chemische reacties op die uiteindelijk aanleiding geven tot bruinkleuring, de welbekende Maillard-reactie (figuur 1). Een reducerend suiker condenseert met de vrije aminogroepen van een eiwit. Er zijn slechts een beperkt aantal vrije aminogroepen en de reactie met de e (epsilon) -aminogroep van het essentiële aminozuur lysine is inzake voedingswaarde de meest relevante. Als gevolg van de reactie met het reducerende suiker wordt het lysine onbeschikbaar waardoor de voedingswaarde van het eiwit afneemt. Deze effecten zijn recht evenredig met de intensiteit van de verhitting (2). Een overdreven verhitting kan op die manier leiden tot een significante daling van de voedingswaarde van een voedingsmiddel. Een milde verhitting geeft enkel een lichte bruinkleuring en induceert slechts kleine verliezen in voedingswaarde. Bijvoorbeeld: de verliezen aan voedingswaarde van melk gedroogd op een walsendroger is hoger (tot 40 % van het lysine gaat verloren) dan van melk gedroogd in een verstuivingsdroger (slechts 10 % lysineverlies). Het bakken van brood gaat eveneens gepaard met de vorming van Maillard-producten op het oppervlak. Het verlies aan lysine blijft echter ook hier beperkt (10-15 %). Bij het toasten van graanvlokken zoals bij de productie van bijvoorbeeld cornflakes liggen de verliezen opnieuw veel hoger.
Volgens bepaalde bronnen worden bij bruinkleuring mutagenen gevormd. Hierover bestaat echter nog geen eensgezindheid (3).

Ten slotte houden dergelijke reacties ook positieve aspecten in op voorwaarde dat ze niet te ver worden doorgedreven. De reactie tussen aminozuren en andere componenten in het voedingsmiddel dragen immers ook in belangrijke mate bij tot de vorming van specifieke en gewenste smaak- en aromaverbindingen (bv. brood).


Figuur 1: Niet-enzymatische bruinkleuring (Maillard-reactie)

Afbeelding