Pagina 1 van 4
veel verschil gekookt en rauw ei?
Geplaatst: 14 sep 2013 16:45
door renee-uk
ben al aan het zoeken geweest, maar kan het niet meer vinden
rita reageert niet heel goed op rauw ei en nu wou ik het maar eens met een gekookt ei proberen.
ik weet dat ze dan de schaal niet mag hebben, maar verder weet ik er eigenlijk niks over.
is het toch goed voor haar, ondanks dat het gekookt is?
moet het hard of zacht gekookt, of is dat uitproberen?
en zal ze er minder heftig op reageren of is dat ook uitproberen?
Re: veel verschil gekookt en rauw ei?
Geplaatst: 14 sep 2013 16:48
door renee-uk
Nanna schreef:Van Robert vd Molen himself heb ik geleerd dat gekookt veel beter is. Omdat daar veel meer van opgenomen wordt.
dat is dan al één pluspuntje

dan moet ik nu nog weten of het dan hard, zacht of ergens in het midden gekookt moet worden

Re: veel verschil gekookt en rauw ei?
Geplaatst: 14 sep 2013 16:49
door Irta
Ik zou eerst proberen of ze niet alleen het eigeel rauw wil hebben. Dat is het deel waar de meeste goede stoffen in zitten. Wanneer je het ei gaat koken gaat daar veel van verloren. Maar als je het per see wilt koken dan zou ik het zo kort mogelijk doen

Re: veel verschil gekookt en rauw ei?
Geplaatst: 14 sep 2013 17:11
door renee-uk
het is niet dat ze een rauw ei niet wil, het is dat haar verrotte spijsverteringsstelsel er slecht op reageert.
ze heeft na een rauw ei dezelfde avond last van enorme winderigheid en de volgende dag steevast diarree en dat hoop ik te voorkomen door haar een gekookt ei te geven.
het is in elk geval het uitproberen waard, lijkt me
Re: veel verschil gekookt en rauw ei?
Geplaatst: 14 sep 2013 17:18
door mim
Hier vinden ze gekookte eieren veul lekkerder dan rauwe!
Re: veel verschil gekookt en rauw ei?
Geplaatst: 14 sep 2013 17:22
door Emma
ik zou zelf het ei koken, zoals ik het voor mezelf kook. een minuut of 4 a 5. (ik neem aan een kippenei?)
dus niet zacht, en niet heel hard.
Re: veel verschil gekookt en rauw ei?
Geplaatst: 14 sep 2013 17:29
door blondie
Ik zou het niet te hard koken.
Bluf eet rauw en gekookt, Finn moest dat niet. Maar van te hard gekookte eieren kreeg hij gassen in zijn maag. Hij kon niet zo goed tegen gekookte eieren.
Halfzacht eitje geef ik ze hier dan ook als ik een eitje kook voor mezelf.
Re: veel verschil gekookt en rauw ei?
Geplaatst: 14 sep 2013 17:42
door Hylos
Zoiets heb ik ook gelezen: eiwit koken en de dooier rauw geven.
Re: veel verschil gekookt en rauw ei?
Geplaatst: 14 sep 2013 17:55
door labje
Hier ook een hond die aan de race gaat van eenr rauw ei.
Sindsdien op zondag een gekookt eitje
in koud water opzetten en vanaf het kookpunt 4 minuten.
Nooit meer ellende mee gehad.
Re: veel verschil gekookt en rauw ei?
Geplaatst: 14 sep 2013 17:58
door SannePP
Ik zou het hard koken omdat ik denk dat ze van een zacht gekookt ei misschien dezelfde klachten zal krijgen als van een rauw ei. Maar misschien is het een kwestie van een keer uitproberen?
Re: veel verschil gekookt en rauw ei?
Geplaatst: 14 sep 2013 17:58
door Irta
Inge O schreef:Nanna schreef:Van Robert vd Molen himself heb ik geleerd dat gekookt veel beter is. Omdat daar veel meer van opgenomen wordt.
is ook wat ik erover wist.
'Het eiwit in rauwe eieren heeft een biologische beschikbaarheid van 51%, koken verhoogt dit percentage tot circa 91%, wat betekent dat het eiwit van gekookte eieren tweemaal beter wordt opgenomen dan dat van rauwe eieren'
http://nl.wikipedia.org/wiki/Ei_%28voeding%29
Dat gaat gaat dus puur over het ei
wit, niet over ei
geel. En laat nou vooral het laatste boordevol voedingsstoffen zitten waarvan een groot deel verloren gaat door het te koken. Het (gezonde) cholesterol in eigeel verwordt bv oxysterol, wat gelinkt wordt aan aantasting van het imuunsysteem, spijsverteringsproblemen en een verhoogde LDL-cholesterol productie en daarbijbehorende risico's. en nu heb ik het dus alleen nog maar over cholesterol.
Nou zal het met een paar eieren/week heus wel meevallen, maar om nou te stellen dat gekookte eieren beter zijn vind ik wel wat ver gaan

Re: veel verschil gekookt en rauw ei?
Geplaatst: 14 sep 2013 18:13
door renee-uk
labje schreef:Hier ook een hond die aan de race gaat van eenr rauw ei.
Sindsdien op zondag een gekookt eitje
in koud water opzetten en vanaf het kookpunt 4 minuten.
Nooit meer ellende mee gehad.
ha kijk een ervaringsdeskundige

ik ga het morgen zo proberen
dank voor het meedenken allemaal

Re: veel verschil gekookt en rauw ei?
Geplaatst: 14 sep 2013 18:22
door silvester
Irta schreef:Inge O schreef:Nanna schreef:Van Robert vd Molen himself heb ik geleerd dat gekookt veel beter is. Omdat daar veel meer van opgenomen wordt.
is ook wat ik erover wist.
'Het eiwit in rauwe eieren heeft een biologische beschikbaarheid van 51%, koken verhoogt dit percentage tot circa 91%, wat betekent dat het eiwit van gekookte eieren tweemaal beter wordt opgenomen dan dat van rauwe eieren'
http://nl.wikipedia.org/wiki/Ei_%28voeding%29
Dat gaat gaat dus puur over het ei
wit, niet over ei
geel. En laat nou vooral het laatste boordevol voedingsstoffen zitten waarvan een groot deel verloren gaat door het te koken. Het (gezonde) cholesterol in eigeel verwordt bv oxysterol, wat gelinkt wordt aan aantasting van het imuunsysteem, spijsverteringsproblemen en een verhoogde LDL-cholesterol productie en daarbijbehorende risico's. en nu heb ik het dus alleen nog maar over cholesterol.
Nou zal het met een paar eieren/week heus wel meevallen, maar om nou te stellen dat gekookte eieren beter zijn vind ik wel wat ver gaan

Uuhmm, ik wil niet lullig doen, maar er zijn twee soorten "eiwit", namelijk het wit (glazige) van het ei en de stof eiwit, daar zit een verschil in, in het "glazige" deel zitten niet zoveel voedingsstoffen in als in het eigeel.
http://www.voedingswaardetabel.nl/voedi ... el/?id=270
http://www.voedingswaardetabel.nl/voedi ... el/?id=271
Terug te komen op het onderwerp, wij geven zo vaak ook gekookt, en dan gewoon hard gekookt, is makkelijker als het verdeeld moet worden. Voor de rest maakt het denk ik niet veel uit.
Ik denk, gewoon uitproberen, gaat hij van gekookte eieren ook winden, tja, dan weet je dat hij er niet zo goed tegen kan.
Re: veel verschil gekookt en rauw ei?
Geplaatst: 14 sep 2013 18:24
door Hylos
Ei is idd behoorlijk laxerend. Ik gooi het daarom altijd geheel, met schil dus, door zn eten heen. Hij heeft er dan geen last van
Re: veel verschil gekookt en rauw ei?
Geplaatst: 14 sep 2013 18:26
door Telgter Toller
onze honden krijgen al jaren 1 x per week een hardgekookt ei, met schaal en al. Ze vinden het een tractatie en laten er echt helemaal niets van over
Re: veel verschil gekookt en rauw ei?
Geplaatst: 14 sep 2013 19:30
door Fizgig
Ik weet wel dat er in een gekookt ei zwaveldioxide zit, als je ze lang doorkookt worden ze een beetje groen, dat komt door de zwavel, volgens mij. Daar krijg je ook winderigheid van, dacht ik. Maar als de ervaring leert dat sommige honden dat juist hebben met rauwe eieren en niet met gekookte, zal dat wel meevallen. Hier gaan ze winden laten van gekookte eieren juist. De schil maakt niet uit of die gekookt is of niet, want die is toch heel dun.
Re: veel verschil gekookt en rauw ei?
Geplaatst: 14 sep 2013 19:35
door renee-uk
volgens mij heb ik ergens gelezen dat die schaal van substantie verandert na koken en dat je hem daarom dan niet mag geven

is op zich geen enkel probleem, dan geef ik haar zo nu en dan wel een rauwe eierschaal door haar eten als we zelf omeletten hebben.
maar we zullen zien of het met een 4 minuten gekookt eitje beter gaat

Re: veel verschil gekookt en rauw ei?
Geplaatst: 14 sep 2013 19:37
door Fizgig
Mm, zou kunnen. Misschien voor de zekerheid de schil weglaten. Ik zie weinig verschil maar dat kan moleculair anders zijn natuurlijk.
Re: veel verschil gekookt en rauw ei?
Geplaatst: 14 sep 2013 19:47
door labje
renee-uk schreef:volgens mij heb ik ergens gelezen dat die schaal van substantie verandert na koken en dat je hem daarom dan niet mag geven

is op zich geen enkel probleem, dan geef ik haar zo nu en dan wel een rauwe eierschaal door haar eten als we zelf omeletten hebben.
maar we zullen zien of het met een 4 minuten gekookt eitje beter gaat

Schil van een gekookt ei zou te hard zijn en slecht te verteren.
Ik kan het zo 123 ook niet terugvinden, maar geef het dus gewoon uit voorzorg gepeld
Ben benieuwd of het met Rietje ook beter gaat met een gekookt eitje!
Re: veel verschil gekookt en rauw ei?
Geplaatst: 14 sep 2013 19:49
door Zamunda
Ik ben ook wel benieuwd of je nu wel of niet de schil nog kunt geven na het koken, iemand die daar een wat sluitend antwoord op heeft? Ik wil namelijk graag mijn ei kwijt in mijn nieuwe Kong en weet nu niet of dat ook met schil kan.
Re: veel verschil gekookt en rauw ei?
Geplaatst: 14 sep 2013 19:49
door Pemba
Ik kook de eieren maar haal wel de schil eraf. En dan prak ik het plat met een vork voordat het ei in zijn geheel verdwijnt

Re: veel verschil gekookt en rauw ei?
Geplaatst: 14 sep 2013 20:21
door renee-uk
Kells schreef:Eieren hebben geen schillen maar schalen.

ja en?
Re: veel verschil gekookt en rauw ei?
Geplaatst: 14 sep 2013 20:21
door rose
Wat ik mij van die gekookte eierschillen kan herinneren is dat idd de structuur veranderd en het heel hard en scherp wordt. Gewoon niet geven, een eitje is zo gepeld toch?

Re: veel verschil gekookt en rauw ei?
Geplaatst: 14 sep 2013 20:22
door rose
Kells schreef:Eieren hebben geen schillen maar schalen.

Fijn dat je ons even een update geeft

Re: veel verschil gekookt en rauw ei?
Geplaatst: 14 sep 2013 20:24
door Fizgig
Je kunt gekookte eierschillen ook verkrummelen en bij de rozen gooien, volgens mij. Die houden wel van een beetje kalk. Of in de lavendel. Op 'Oma weet raad' hebben ze vast wel tips wat je kunt doen met gekookte eierschillen. O sorry, eierschalen natuurlijk, hahaha.
Re: veel verschil gekookt en rauw ei?
Geplaatst: 14 sep 2013 20:25
door renee-uk
rose schreef:Wat ik mij van die gekookte eierschillen kan herinneren is dat idd de structuur veranderd en het heel hard en scherp wordt. Gewoon niet geven, een eitje is zo gepeld toch?

dat meen ik me ook te herinneren inderdaad en ik was al niet van plan om de gekookte eierschaal te geven, dat staat ook al ergens

Re: veel verschil gekookt en rauw ei?
Geplaatst: 14 sep 2013 20:25
door renee-uk
Fizgig schreef:Je kunt gekookte eierschillen ook verkrummelen en bij de rozen gooien, volgens mij. Die houden wel van een beetje kalk. Of in de lavendel. Op 'Oma weet raad' hebben ze vast wel tips wat je kunt doen met gekookte eierschillen. O sorry, eierschalen natuurlijk, hahaha.
ik pleur ze gewoon in de kliko

Re: veel verschil gekookt en rauw ei?
Geplaatst: 14 sep 2013 20:33
door renee-uk
Kells schreef:renee-uk schreef:Kells schreef:Eieren hebben geen schillen maar schalen.

ja en?
Niks en. Een serieuze reactie op je vraag had ik al eerder gegeven. Het viel mij alleen op dat er in dit topic vaak gesproken wordt over schillen.

oh ok
als het gekookte eitje ook niet goed gaat ga ik eitjes bakken voor haar, kijken of dat wel wil dan

Re: veel verschil gekookt en rauw ei?
Geplaatst: 14 sep 2013 20:36
door Zamunda
renee-uk schreef:Kells schreef:renee-uk schreef:Kells schreef:Eieren hebben geen schillen maar schalen.

ja en?
Niks en. Een serieuze reactie op je vraag had ik al eerder gegeven. Het viel mij alleen op dat er in dit topic vaak gesproken wordt over schillen.

oh ok
als het gekookte eitje ook niet goed gaat ga ik eitjes bakken voor haar, kijken of dat wel wil dan

En dan kun je gelijk de schaal weer geven haha.
Re: veel verschil gekookt en rauw ei?
Geplaatst: 14 sep 2013 20:37
door Drazic
Hier ook altijd hard gekookt zonder schaal.
De reden dat ze het hier niet rauw krijgen, het geeft zo'n plak baard en standaard na het eten krijg ik altijd een kus van Bros
