In Nederland worden die stierkalfjes tenminste nog 'gebruikt'. In bijvoorbeeld Engeland worden de stierkalfjes voor het overgrote deel meteen afgemaakt. Daar gaan ze er niet eerst geld, tijd en energie in stoppen om er vlees van te maken. Nee, ze worden gewoon meteen afgemaakt.
Nu kun je discussiëren wat beter is trouwens, of meteen afgemaakt worden (puur omdat je een stiertje bent) of eerst een half jaar opgefokt worden en dan worden afgemaakt.
In die kalfjes gaat trouwens nog best wat geld om. Als zo'n dier binnenkomt op een kalverbedrijf is het 150 euro waard. Gaat het een klein half jaar later weg is het 2000 euro waard. En dan zo'n 2000 kalveren op één bedrijf. Kassa! Nouja... dat zou het zijn als het melkpoeder, het voer en alle medicijnen die in de dieren gaan niet zo duur zouden zijn.
Dat de kalfjes in hun eentje zitten is voor zover ik weet alleen de eerste 2 weken zo. Dan zijn de dieren erg kwetsbaar voor o.a. luchtwegproblemen. De reden dat ze alleen zitten is dat ze zo beter kunnen worden geobserveerd en kunnen worden gesorteerd. Wanneer de dieren dan de groepshuisvesting ingaan worden de sterke kalveren bij de sterke kalveren gezet en de zwakkere bij de zwakkere. Op die manier krijgt een zwak kalf ook de beste kansen.
Goed, feit is dat de stiertjes uiteindelijk allemaal doodgaan. Dat is sneu, maar is nu eenmaal zo. Dan kun je er imo nog het beste een nut aan geven en de dieren een zo prettig mogelijk leven geven. De kalverbedrijven waar ik heb gekeken hadden het goed voor elkaar. Topkwaliteit voer, contact met soortgenoten, ventilatiesystemen waar je als mens jaloers op zou zijn, uitstekende veterinaire zorg, vloerverwarming, voldoende ruimte, bodembedekking etc etc. Nee. Het is geen wei. Ze staan er om opgegeten te worden. Maar zolang de consument vlees wil en daar slechts een bepaalde prijs voor wil betalen zal er weinig veranderen

Als je zegt dat er 40 biljoen sterren in het heelal staan, word je meteen geloofd, maar als je zegt dat de deurpost nog nat is van de verf moeten ze meteen voelen.