Wat mijn tante bedoelde is dat juist werkhonden een gezonde voeding nodig hebben die hun prestaties ondersteunen. Over wat een gezonde voeding is verschillen mensen, en dat is meer dan prima. Wat ik bedoelde is dat werkhonden niet ouder worden door versvlees, maar wel gezonder oud worden (minder slijtage enz.). Ik wil ook niet beweren dat dit voor elke werkhond opgaat, maar vooral bij de zwakke individuen zal dit verschil naar mijn mening wel zichtbaar zijn. Mijn tante heeft onlangs een van haar honden moeten laten inslapen omdat de artrose gewoon te erg was

. Die hond was nog geen 8 jaar oud en had al verschillende artsen gezien en ook al een operatie gehad. De specialisten gaven als advies om naast de zware pijnstillers ook ester c en glucosamine/chondriotine te geven. Een hoop dure medicijnen dus. Mijn eigen Prince had ook artrose. Met 7 jaar kon ik niet meer iedere dag met hem naar het park omdat hij daar gewoon een paar dagen van moest bijkomen

. We hebben toen overwogen om pijnstillers te gaan geven, maar gezien mijn katten toen al versvlees kregen en ook hun er beter uit zagen besloten we eerst dat te proberen. Sinds versvlees (geef ik alweer ruim een jaar) zag ik hem iedere maand vooruit gaan. Tegenwoordig loop ik weer iedere dag in het park en vragen mensen mij regelmatig hoe oud mijn hond is gezien hij voor een toch al grijs uitziende hond nog zo fit is

. Natuurlijk heeft het ras en de fokker hier meer te maken, maar ik weet zeker dat zonder versvlees meneer nog iedere dag mank had gelopen, terwijl tegenwoordig bijna niks meer van zijn artrose te zien is (en dat zonder medicijnen). Natuurlijk zal dit niet opgaan voor alle honden (ik denk ook dat ik erg veel geluk heb gehad), maar van de mensen die versvlees geven hoor je meestal dat hun honden fitter zijn en er nog een beetje beter uitzien. Ben dus nog steeds van mening dat dit verschil vooral bij oudere en zwakke honden het meest zichtbaar is (en met oud bedoel ik ouder dan 10). Dat sommige honden geen vlees lusten vind ik niet heel vreemd gezien er geen toevoegingen in zitten zoals smaakmakers enz. Ammy lust b.v. geen rodi en vroeger ook geen carnibest. Alleen bibi wou hij dan nog wel met tegenzin opeten (zit meer pens in). Ook zijn eerste groente prutje liet hij staan zo van :huh: moet ik dat eten. Tegenwoordig vraagt hij om zijn eten terwijl hij vroeger met brokken voor 12 uur 's middags niet wou eten (Ammy is dus echt een moeilijke eter). Over de grootte van het ras het volgende: een wolven reu krijgt gemiddeld een schofthoogte van 70-90 cm en wordt in gevangenschap met gemak gemiddeld 15 jaar (ook al zijn nog oudere wolven geen uitzondering). Met wolven wordt serieuzer gefokt als met honden. Je hebt daar geen broodfokkers enz. Dus natuurlijk is de fokker en zijn bloedlijnen heel belangrijk. Maar als dit alles zou wezen waarom dan geen brokken voor wolven. Lekker makkelijk toch, ook voor het publiek een stuk minder bloederig

. Dierenparken moeten dan wel een hele goede reden hebben voor het geven van versvlees aan wolven. Gezien wolven en honden maar
0.2 procent in DNA verschillen terwijl wolven en coyotes
4 procent verschillen, moeten wij een nog veel betere reden hebben voor het geven van brokken aan honden. Voor sommige is het geld, voor andere gemakzucht. Weer andere menen dat brokken net zo goed zijn. Natuurlijk respecteer ik al deze meningen en redenen, ik geef alleen de mijne weer (is geen verkooppraatje

) en hoop dat ook deze gerespecteerd wordt. Zolang je meer merken brokken heb dan versvlees, zal er nooit een (objectief) onderzoek komen (waarin meerdere generaties brokken honden en versvlees honden van één ras worden vergeleken) waarin al deze meningen kunnen worden onderzocht. Tot die tijd zullen we nog een hoop fijne discussies voeren :p: .
Groetjes Rosita

: